Održivi grad sa ruralnim prstenom je bila tema održane konferencije u SPENSu 2018 uz prisustvo predstavnika lokalniz zajednica i dve kompanije iz Slovenije. Autor ideje je Đorđe Mojić i na potpuno nov, drugačije od podstojećih modela to rešava, stvaranja heterotopije grada i sela, simbioze koja zadržava najbolje od svake sredine. Grad je četiri ili pet dana centar dešavanja, a onda, za vikend, seoba je na selo, na salaše i pripremljene događaje.  Stanovnici umesto teretana trče prirodom, deca se igraju na ledini a cela porodica uživa u ponudi sela, voća, povrća, ručnim radovima, odmoru.

Poput komore i predkomore srca, svaka nedelja je radna i rekreativna. 

Ključni korak za ovaj projekat je softver za podršku i upravljanje događajem, organizacija učesnika i kampanja, samo na početku. Važan rezultat projekta je podrška opstanku sela koja kroz ovaj model dobijaju važnu ulogu i to u očuvanom obliku a ne sa cilje da imitiraju grad.


Konferencija: Održivi grad sa ruralnim prstenom
 Događaji

Dana 15. marta 2018. godine, u hali Spens, u Novom Sadu, održaće se manifestacija o Održivom gradu. Program uključuje edukacije i seminare, a organizuje ga InterArt.

Grad sa ruralnim prstenom je vizija održivosti i šansa Srbije, zanimljivo inovativno rešenje koje će biti u fokusu ove konferencije, a bazira se na suživotu sela i grada, harmoniji urbanog i prirode i pomirenju industrije i poljoprivrede.

Događaj   je   namenjen  IT   kompanijama,   poljoprivredi, privredi,   hrani, ambalaži,   proizvođačima, Ministartsvima, opštinama, zadrugama… i svemu šta je inovativno, štedi energiju i za šta treba čuti i slediti primer, jer sve je deo grada koji je održiv samo ako se umreži. Predavači će se dotaći sledećih tema: digitalno društvo, pametna poljoprivreda, razvoj infrastrukture za filantropiju, ruralna Srbija kao potencijal po svetskim kriterijumima, LED rasvetareciklaža i slično.