Izložba je, sa jednostavnom porukom, ako ne budemo dovoljno pametni, izgubićemo najveće bogatstvo koje čovek uživa, prirodu u svom najlepšem obliku, kako ju je neki bog univerzuma stvorio. U suština ljudski oltar pred kojim se klanjamo i kad sunce izlazi i kad zalazi, pogotovo dok sija.  Ali uzeli smo da je rabimo, da od nje otimamo, da je palimo i trošimo, da je zatrpavamo i uništavamo. Na svu tu bestidnost ona odgovara umiranjem. Nestaje iz naših ruku.

Izložba OČITAVANJE PRIRODE  I NJENA NEIZMERNA LEPOTA, je nastojanje da se oslika mikro poruka prirode, i činjenice, da je svaki njen atom, poput holograma, umetničko delo, odsjaj  života. Uslov za njeno očitavanje, je ljubav, što za autora i jeste , životna misija.

Autor, Đorđe Mojić je zaljubljenik u prirodu. Kao svaki strastven ljubavnik, bori se za nju, za njeno očuvanje, za njen opstanak. Počeo je kao urednik naučne redakcije u Studiju 24.  Osnovao je TEGU, gde je za projekte dobio Zeleni list najveće priznanje za ekologiju u Jugoslaviji. Pokrenuo pri Vojvođanskoj akademiji nauke, tj Cekostu, časopis za nauku i tehnologiju YU 21. Nedovoljno, i pokrenuo je sajmove, VRT, vrhunske računarske tehnologije, sajam gasa i energije, ekologije, poljoprivrede, Sajam opština, sela... Nedovoljno. Shvatio je, treba edukovati mladu generaciju. I tako je nastao festival porodice, Baby exit. Do sada, 700.000 posetilaca. Porodica, obrazovanje, zdravlje, igra, sport i budućnost. Budućnost najviše. Mnogobrojni štandovi škola na temu zaštite prirode. I stigli smo na pravo mesto. Budućnost je sačuvana priroda, a time, planeta. Prave borce treba oblikovati u mladosti.

Pripremiti ovu izložbu, prevazilazilo je uobičajni napor slikara, vajara, umetnika uopšte. Zadatak je bio, suzdržati vlastito majstorstvo, dar, kreativnost, i za alat uzeti samo oko, i to ono unutrašnje. Očitati umorni panj, granu, sliku koju je istkala, priroda.  Nežno ih izdvojiti i oblikovati kao ČITANKU.

Izložba je samo prvi proglas, još delo naivne umetnosti, ali je precizan pucanj startnog pištolja i početna poruka mučenika na raspeću. NFT daje mogućnost planetarnog delovanja, širenja poruke, za početak, makar na svom zidu da razapne poster, sliku, proglas, poruku o ofanzivi koju započinjemo, ODBRANA PLANETE.



Podelite objavu