Diskoteka Gajba je bila revolucija u kulturno zabavnom životu Novog Sada.

Novi Sad je grad pohvala, priznanja i divljenja. Ali voleti svoj grad, pre svega znači, posvetiti mu pažnju i energiju, da on oživi i ponudi svoje sadržaje u najboljem obliku. 50 godina svog života ugradio sam u taj zadatak. I dobio sam najveće priznanje u mom životu od Novosađanke koja danas živi u Berlinu. “Đorđe Mojić je bio institucija moje mladosti”. To je povod da predstavim svoj doprinos, dobroj atmosferi i slici života u Novom Sadu.

Počeo sam u Studentskom kulturnom centru u Vase Stajić, čiji je direktor bio Radmilo Mulić. Bilo je to mesto izuzetnih programa, gostiju, projekata. Kao urednik, pokrenuo sam, organizovao i vodio diskoteku “Gajba”. Vrlo lepo ju je oslikao “Luftika”: Petak, subota, ređe nedelja, bili su dani za pravi provod. Izlazak do ponoći ako si treći, četvrti razred, dok bi se klinci iz prvog i drugog pokupili već u jedanaest. Početkom sedamdesetih glavno mesto uza zabavu bila je diskoteka “Gajba”, otvorena u predratnom zdanju gde je sada smeštena Galerija Pavla Mamuzića. Tu se sedelo na pivskim gajbama (otuda ime kluba) i do besvesti đuskalo uz Bitlse, Stonse i Cepeline, a ploče su se još “vruće” donosile direktno iz Londona.

I zaista bilo je to kultno mesto, sam početak, disko i rok kulture 20. veka. Sa minimalnom investicijom Studentskog kulturnog centra. Deo programskih snaga smo preusmerili na Gajbu, iznajmili ozvučenje i dovodili razne kolekcionare ploča, U Novom Sadu je bilo lepo biti student.

 


Podelite objavu